Kodin älykkäiden laitteiden markkinoiden odotetaan kasvavan voimakkaasti seuraavien vuosien aikana. Markkinatutkimukset arvioivat älykotiin liittyvien laitteiden myynnin kasvavan maailmanlaajuisesti vuoden 2018 alle 80 miljardista yli 150 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.
Älykotia voi luokitella osa-alueisiin eri näkökulmista. Yksi luokittelu on tarkastella asiaa tuoteryhmittäin. Voidaan katsoa erikseen kodin "käyttölaitteita" (jääkaappeja, lamppuja, televisioita, mikroaaltouuneja, jne.), kodin turvallisuuteen ja valvontaan liittyviä laitteita (valvontakamerat, liiketunnistimet, vesivahinkotunnistimet, ilmankosteus- ja ilmanpainemittarit, häkätunnistimet, palovaroittimet, jne.) ja lopuksi kodin tietoliikenteeseen liittyviä laitteita.
Kodin turvallisuuteen ja valvontaan liittyvät laitteet ovat nyt ja varmasti jatkossakin erittäin merkittävä laitekategoria älykodissa. Elinympäristömme turvallisuus on perusasia, josta olemme kiinnostuneita. Tähän kategoriaan on nousemassa myös kotiympäristön terveellisyys. Erilaiset sisäilmaongelmat ja allergioiden yleisyys nostavat tätä tapetille. Tulemmekin näkemään yhä enemmän älykodin tuotteita, jotka pyrkivät havaitsemaan esimerkiksi vieraita kaasuja tai partikkeleita hengitysilmassamme ja vähintäänkin raportoimaan niistä. Sellaiset megatrendit kuin ilmaston lämpeneminen saavat kuluttajat etsimään ratkaisuja, jotka säästävät energiaa, mikä puolestaan lisää älykkäiden ratkaisujen tarvetta kodin energiajärjestelmien mittauksessa ja ohjausessa. Perinteisemmätkin tämän kategorian tuotteet - kuten kamerat - kehittyvät yhä älykkäämmäksi. Pilvipalveluiden ja älykodin laitteiden kasvava laskentakapasiteetti tekee mahdolliseksi älykkyyttä - kuten hahmontunnistusta - yhä halvemman hintaluokan laitteissa. Tämä puolestaan vie valvontaa uusille alueille kaikissa kuluttajaryhmissä - vaikka kodin lemmikkien elämän seurantaan.
Kodin käyttölaitteisiin vaikuttava voimakas trendi tulee olemaan ääniohjaus. Amazonin Alexan ja Googlen Assistant:in tapaiset palvelu ovat erityisen tärkeitä näissä tuoteryhmissä, koska käyttölaitteita halutaan usein komentaa tai niiltä halutaan pyytää suorittamaan tehtäviä. Vähänpuhuttujen kielten maissa tämä muutos on hitaampi mutta varmaankin tulossa. Taustalla on tietysti laitteiden käytettävyys yleensäkin. Kotiautomaation tuotteilla on kuluttajan silmissä mainetta vaikeasti käytettävinä. Tämä on este, joka laitteiden ja järjestelmien valmistajien täytyy väistämättä ratkaista. Äänellä käyttöliittymänä tullee olemaan tässä merkittävä rooli. Vaikka erilaiset näyttöpohjaiset käyttöliittymät (sovelmat, web-palvelut) tulevat varmasti säilymään, niin kotona käyttäjän on helpompi sanoa "Olohuoneen valot päälle" kuin kaivaa puhelin esiin ja etsiä sieltä sovelluksessa Olohuoneen valojen katkaisija. Tällainen erittäin helppo ohjaaminen tulee olemaan merkittävä tekijä älykkäiden käyttölaitteiden markkinakasvulle.
Robottien käyttö kotona tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Tämä on jo nähtävissä, kun koteihin ostetaan robotti-imureita ja robotti-ruohonleikkureita. Ikkunoiden pinnalla ryömiviä ja niitä peseviä robottejakin on jo myynnissä. Tällaisten elämää helpottavien ja elämän laatua parantavien tuotteiden menestystä on helppo ymmärtää. Ne tarjoavat selkeitä ratkaisuja arkipäivän "ikäviin" asioihin ja tekevät ne itse asiassa monasti keskimäärin paremmin - tai ainakin ahkerammin - kuin me ihmiset. Myös koti itsessään tulee saamaan robottimaisia piirteitä, kun älykodin laitteet laitetaan keskustelemaan keskenään ja säätämään kotiympäristöä asukkaiden mieltymysten mukaan.
Markkinatutkimukset antavat vihjeitä, että kuluttajat, jotka ovat edelläkävijöitä älykkäiden kodin laitteiden käyttöön otossa, ovat bränditietoisia ja -uskollisia. Tämän pohjalta voisi ajatella, että kuluttajat valitsisivat tietyn valmistajan älytuotteet. Tämä ei kuitenkaan käytännössä ole mahdollista, sillä eri valmistajat keskittyvät tyypillisesti johonkin älykodin osa-alueeseen. Kun ollaan edetty siihen vaiheeseen, että kuluttajalla on useita älykkäitä laitteita kotonaan riskinä on perinteinen olohuoneen "kaukosäädinkaaos" uudessa muodossa: Eri älykodin laitteille on eri käyttöliittymä.
Vaikka älykodin teknologiatoimittajat kilpailevatkin keskenään, tämä on ongelma, joka niiden täytyy ratkaista yhdessä. Tulemmekin näkemään älykodin verkossa tai älykkäiden kiinteistöjen verkossa keskittäviä laitteita, joiden taakse voi asunnoissa ja kotona langattomasti liittää valmistajan kuin valmistajan älylaitteen. Toisaalta tulemme näkemään palveluita, jotka yhdistävät eri valmistajien tuotteita yhden käyttöliittymän alle käyttäjän tilillä. Näitä tekniikoita on jo olemassa useita ja tuotteitakin on markkinoilla. Seuraavina vuosina tulemme näkemään mitkä niistä tulevat olemaan markkinoiden ykkösiä.
Äly tulee hiipimään kotiin kuin kotiin tulevien vuosien aikana pienissä askelissa. Kun törmään vaikkapa ilmankostutinta hankkiessani tuotteeseen, jonka myyntibrosyyrissä kerrotaan että se keskustelee sujuvasti kolmen muun valmistajan ilmankosteusanturin kanssa ja että ne näkyvät vielä samassa mobiilisovelmassa ja pilvipalvelussa, ja päädyn sitten hankkimaan tuollaisen tuotepaketin, olen ottanut askelen kohti älykotia. Samalla tietoisuuteni siitä, että älykodissa 1+1 on enemmän kuin 2 ja sitä kautta kiinnostukseni sen mahdollisuuksiin kasvaa.
Muutos tulee olemaan mielenkiintoinen ja voi olla, että matkan varrella nähdään teknologiamurroksia, joissa jotkin teknologiat poistuvat ja toiset valtaavat alaa. Jos on kiinnostunut tekniikan valjastamisesta asumismukavuutensa lisäämiseen, tätä ei kuitenkaan kannata pelätä. Lähtemällä liikkeelle jostakin oman tärkeän tarpeen täyttävästä älylaitteesta, pääsee tutustumaan älykodin mahdollisuuksiin jo tänä päivänä
Comments